DIETY při ...
Texty převzaty z FN Plzeň Infekční klinika
Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň
DIETA PŘI PRŮJMOVÉM ONEMOCNĚNÍ URČENÁ PRO KOJENCE A BATOLATA
Informace pro rodiče srpen 2017
V dietě je nutno dbát hlavně na dostatečný příjem tekutin (1,5 - 2 litry), které podáváváme ve formě sladkého (ne hořkého) čaje. Doslazujte dle chuti normálním cukrem či Glukopurem. Dietu u dítěte dodržujte do úpravy konzistence stolice.
1. den podáváme pouze tekutiny, vlažný čaj slazený dle chuti nebo přírodní minerální vodu (kojenecká voda - neperlivá), rýžový či mrkvový odvar
2. den můžeme dle počtu stolic a celkového stavu přidat jemně nastrouhaná jablka - oloupaná, polévku z mrkve a rýže (vodu, mrkev, rýži rozvařit do měkka a rozmixovat, dle chuti možno přisolit), nemastnou bramborovou kaši, jemně nastrouhaná jablka - oloupaná, dětské piškoty či BEBE sušenky, jablečnou přesnídávku, banán mixovaný nebo rozmačkaný. U kojených dětí podat před kojením rýžový či mrkvový odvar
3. den pokračujeme, zlepší-li se stolice, nemastnou bramborovou kaší, rozšlehanou pouze vodou a přisolenou. Možno podat při dobrém stavu i masový vývar z libového kuřecího nebo hovězího masa, možno zahustit rýží. U kojenců lze začít podávat mléko ředěné napůl s rýžovým či mrkvovým odvarem
4. den dosavadní výběr jídel, kaše možno ředit mlékem s nízkým obsahem tuku. U kojenců lze začít střídat dávku plného mléka s dávkou ředěného mléka napůl s rýžovým či mrkvovým odvarem
5. den dojde-li ke zlepšení stolic, možno přidat mleté libové, nejlépe kuřecí maso, jemně nasekanou libovou šunku, libové hovězí nebo telecí maso, vše ve formě mleté kaše, u kojenců lze začít podávat trvale plné mléko Rýžový odvar - 150 g rýže vařit v 1 litru vody. Vodu do množství 1 litru při vaření stále dolévejte. Po uvaření vše rozmixujte. Mrkvový bujón - 300 g mrkve vařit v 1 litru vody. Vodu do množství 1 litru při vaření stále dolévejte. Na konec přidejte 100 g cukru a vše rozmixujte.
Zákaz veškerých mléčných výrobků v prvních třech dnech průjmového onemocnění! Z ovoce podávat pouze jablka nebo banány.
Vypracoval/a: Bc. Marcela Prayerová
Schválil/a: Bc. Marcela Prayerová
Dne: 9.8.2017
Platnost do: revize
Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň
DIETA PŘI PRŮJMOVÉM ONEMOCNĚNÍ URČENÁ PRO BATOLATA, DĚTI A DOSPĚLÉ
Informace pro rodiče dětského pacienta a pacienta dospělého prosinec 2017
V dietě je nutno dbát hlavně na dostatečný přívod tekutin, které se podávají ve formě čaje, který sladíme dle chuti normálním cukrem, dále je možno podávat přírodní, minerální vody s nízkým obsahem kysličníku (vincentka, dobrá voda, kojenecká voda apod.). Nevhodné jsou ovocné a bylinkové čaje, slazení medem, slazené nápoje (např. Fanta, Coca-Cola) a nápoje sycené kysličníkem uhličitým. Dietu podáváme minimálně po dobu 14 - ti dnů. Pro dospělé a větší děti je nutno podávat 2 až 2,5 litru za 24 hodin, při větším počtu stolic i více. Dle počtu stolic a kvality stolic přecházíme na další bod diety, jsou-li větší potíže, setrváváme na předepsané denní stravě i několik dní.
1. den podáváme pouze tekutiny, vlažný čaj slazený dle chuti nebo přírodní minerální vody s nízkým obsahem kysličníku uhličitého (vincentka, dobrá voda, kojenecká voda), přidat je možno maximálně vodové karlovarské suchary
2. den můžeme dle počtu stolic a celkového stavu přidat polévku z mrkve a rýže (voda, mrkev, rýže), rozvařit do měkka a rozmixovat - dle chuti možno přisolit, jemně nastrouhaná jablka, oloupaná, možno přidat dětské piškoty a přisladit, banán mixovaný, nebo rozmačkaný možno naředit čajem, BEBE sušenky
3. den přidáváme, zlepší-li se stolice, nemastnou bramborovou kaši, rozšlehanou pouze vodou a přisolenou. Možno podat při dobrém stavu i masový vývar z libového kuřecího nebo hovězího masa, možno zahustit rýží
4. den dosavadní výběr jídel, kaše možno ředit mlékem s nízkým obsahem tuku, mléko je možné též přidat do čaje
5. den dojde-li ke zlepšení stolic, možno přidat mleté libové, nejlépe kuřecí maso, jemně nasekanou libovou šunku, libové hovězí nebo telecí maso, vše ve formě mleté kaše V dalších dnech možno přidat malé množství čerstvého másla do hotového pokrmu. Brambory stále ve formě kaše, maso též lépe mleté nebo dobře sekané.
Ve druhém týdnu onemocnění je nutno ještě ze stravy vyloučit: Smaženiny Uzeniny a kořeněná jídla Luštěniny Živočišné tuky a majonézy Alkohol, kávu, čokoládu, čerstvé kynuté pečivo, tučné cukrářské výrobky Nevhodná je nadýmavá zelenina (zelí, česnek, cibule) Z ovoce je dovoleno jablko, banány, šťáva z citrónu a pomeranče.
Zvýšenou osobní hygienou zabráníte rozšíření průjmového onemocnění na své okolí!!!
Vypracoval/a: Bc. M. Prayerová, Bc. D. Polívková
Schválil: doc. MUDr. D. Sedláček, CSc., MUDr. A. Koubová
Dne: 1.12.2017
Platnost: do revize
Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň
DIETA PŘI CHOROBÁCH JATER A ŽLUČNÍKU
Informace pro pacienty Březen 2019 Dieta je téměř univerzální jaterní dietou, je použitelná i pro žloutenku a ostatní jaterní onemocnění. Toto je přísná dieta, kterou je nutno držet alespoň do té doby, než se stabilizují jaterní testy, pak je zpravidla možno dietu rozvolnit (dle doporučení lékaře) - rozvolněná dieta se drží alespoň 3 měsíce.
OBECNÉ ZÁSADY Jíst pravidelně (alespoň 5x denně) Jíst v menších dávkách Jídlo by mělo být čerstvě připravené Dbát na pestrost stravy (víc než jindy) Žádný alkohol Žádná chemie Žádné smažení
ZAKÁZANÉ POTRAVINY Alkohol (i pivo) Čokoláda Kakao Smažená a pečená jídla Tučná jídla Tučné (tlusté) maso + husa, kachna, zvěřina Krémy Šlehačka Vejce, žloutek Tučné a pikantní sýry Kořeněná jídla Pepř, pálivá paprika Maggi, sójová omáčka Těžko stravitelná jídla Houby Nadýmavá jídla Čerstvé pečivo Nadýmavá zelenina - viz níže Knedlíky Potraviny obsahující konzervační činidla a barviva Hořčice, kečup Nakládaná masa Nakládaná zelenina Konzervy (masové, paštiky, pomazánky) Sardinky, kaviár, očka Gumový medvídci Uzené potraviny Uzeniny (salámy, klobásy) Uzené ryby Zelenina - nadýmavá nebo aromatická Fazole, hrách, čočka Cibule, česnek Zelí, kapusta, květák Zelená paprika Okurka Ředkvičky Kedluben Ovoce Hrušky Bobulové ovoce (hroznové víno, jahody, rybíz, angrešt, ostružiny, maliny, meloun, fíky, datle, rajče) Jiné potraviny obsahující malé nestravitelné části Mák Buráky Kokos Müsli a cornflakes Nápoje !!! alkohol !!! Černá káva Nezředěné ovocné džusy Tang, Vitacit a podobné koncentráty Nápoje sycené oxidem uhličitým (s bublinkami) NEVHODNÉ POSTUPY PŘÍPRAVY JÍDEL Smažení (fritování) Pečení
VHODNÉ POTRAVINY Zelenina a ovoce - vše, co není zakázáno Jablka Banány Mrkev a další Ovoce by mělo být zralé a oloupané Masa Telecí Drůbeží Ryby Hovězí a libové vepřové Přílohy Brambory, bramborová kaše Rýže Těstoviny Knedlíky omezeně - pouze nekynuté Moučníky Nákypy Pudinky Moučníky z piškotového těsta Mléčné výrobky Nízkotučné jogurty Kyselé mléko Málo tučné sýry Nápoje Černý i ovocný čaj Minerálky Ovocné šťávy Nealkoholické pivo Koření Petrželová nať Bobkový list, kopr Majoránky Červená sladká paprika Kmín Bazalka Vejce - bílek Zmrzlina - vodová
VHODNÉ POSTUPY PŘÍPRAVY JÍDEL Vaření Dušení Jíška připravená nasucho - pražením bez másla Jídla se připravují bez tuku - do hotového jídla se přidá kousek čerstvého másla
VOLNÁ JATERNÍ DIETA (u chronických jaterních onemocnění v klidové fázi, u pozdní rekonvalescence akutních jaterních onemocnění) Zde postačí dieta bez přepalovaných tuků, bez tučných, kořeněných jídel, bez alkoholu. Dodržovat zásady správné životosprávy. Při rozšiřování jídelníčku nový pokrm opatrně vyzkoušet, nedostaví-li se problémy, možno zařadit do jídelníčku.
Vypracoval/a: Bc. M. Prayerová
Schválil/a: doc. MUDr. D. Sedláček, CSc., MUDr. J. Váchalová
Dne: 20.3.2019
Platnost: do revize