DIETY při ...

Texty převzaty z FN Plzeň Infekční klinika

Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň 

DIETA PŘI PRŮJMOVÉM ONEMOCNĚNÍ URČENÁ PRO KOJENCE A BATOLATA 

Informace pro rodiče srpen 2017

 V dietě je nutno dbát hlavně na dostatečný příjem tekutin (1,5 - 2 litry), které podáváváme ve formě sladkého (ne hořkého) čaje. Doslazujte dle chuti normálním cukrem či Glukopurem. Dietu u dítěte dodržujte do úpravy konzistence stolice. 

1. den podáváme pouze tekutiny, vlažný čaj slazený dle chuti nebo přírodní minerální vodu (kojenecká voda - neperlivá), rýžový či mrkvový odvar 

2. den můžeme dle počtu stolic a celkového stavu přidat jemně nastrouhaná jablka - oloupaná, polévku z mrkve a rýže (vodu, mrkev, rýži rozvařit do měkka a rozmixovat, dle chuti možno přisolit), nemastnou bramborovou kaši, jemně nastrouhaná jablka - oloupaná, dětské piškoty či BEBE sušenky, jablečnou přesnídávku, banán mixovaný nebo rozmačkaný. U kojených dětí podat před kojením rýžový či mrkvový odvar

 3. den pokračujeme, zlepší-li se stolice, nemastnou bramborovou kaší, rozšlehanou pouze vodou a přisolenou. Možno podat při dobrém stavu i masový vývar z libového kuřecího nebo hovězího masa, možno zahustit rýží. U kojenců lze začít podávat mléko ředěné napůl s rýžovým či mrkvovým odvarem

 4. den dosavadní výběr jídel, kaše možno ředit mlékem s nízkým obsahem tuku. U kojenců lze začít střídat dávku plného mléka s dávkou ředěného mléka napůl s rýžovým či mrkvovým odvarem 

5. den dojde-li ke zlepšení stolic, možno přidat mleté libové, nejlépe kuřecí maso, jemně nasekanou libovou šunku, libové hovězí nebo telecí maso, vše ve formě mleté kaše, u kojenců lze začít podávat trvale plné mléko Rýžový odvar - 150 g rýže vařit v 1 litru vody. Vodu do množství 1 litru při vaření stále dolévejte. Po uvaření vše rozmixujte. Mrkvový bujón - 300 g mrkve vařit v 1 litru vody. Vodu do množství 1 litru při vaření stále dolévejte. Na konec přidejte 100 g cukru a vše rozmixujte. 

Zákaz veškerých mléčných výrobků v prvních třech dnech průjmového onemocnění! Z ovoce podávat pouze jablka nebo banány. 

Vypracoval/a: Bc. Marcela Prayerová Schválil/a: Bc. Marcela Prayerová Dne: 9.8.2017 Platnost do: revize

Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň 

DIETA PŘI PRŮJMOVÉM ONEMOCNĚNÍ URČENÁ PRO BATOLATA, DĚTI A DOSPĚLÉ 

Informace pro rodiče dětského pacienta a pacienta dospělého prosinec 2017 

V dietě je nutno dbát hlavně na dostatečný přívod tekutin, které se podávají ve formě čaje, který sladíme dle chuti normálním cukrem, dále je možno podávat přírodní, minerální vody s nízkým obsahem kysličníku (vincentka, dobrá voda, kojenecká voda apod.). Nevhodné jsou ovocné a bylinkové čaje, slazení medem, slazené nápoje (např. Fanta, Coca-Cola) a nápoje sycené kysličníkem uhličitým. Dietu podáváme minimálně po dobu 14 - ti dnů. Pro dospělé a větší děti je nutno podávat 2 až 2,5 litru za 24 hodin, při větším počtu stolic i více. Dle počtu stolic a kvality stolic přecházíme na další bod diety, jsou-li větší potíže, setrváváme na předepsané denní stravě i několik dní. 

1. den podáváme pouze tekutiny, vlažný čaj slazený dle chuti nebo přírodní minerální vody s nízkým obsahem kysličníku uhličitého (vincentka, dobrá voda, kojenecká voda), přidat je možno maximálně vodové karlovarské suchary 

2. den můžeme dle počtu stolic a celkového stavu přidat polévku z mrkve a rýže (voda, mrkev, rýže), rozvařit do měkka a rozmixovat - dle chuti možno přisolit, jemně nastrouhaná jablka, oloupaná, možno přidat dětské piškoty a přisladit, banán mixovaný, nebo rozmačkaný možno naředit čajem, BEBE sušenky 

3. den přidáváme, zlepší-li se stolice, nemastnou bramborovou kaši, rozšlehanou pouze vodou a přisolenou. Možno podat při dobrém stavu i masový vývar z libového kuřecího nebo hovězího masa, možno zahustit rýží 

4. den dosavadní výběr jídel, kaše možno ředit mlékem s nízkým obsahem tuku, mléko je možné též přidat do čaje 

5. den dojde-li ke zlepšení stolic, možno přidat mleté libové, nejlépe kuřecí maso, jemně nasekanou libovou šunku, libové hovězí nebo telecí maso, vše ve formě mleté kaše V dalších dnech možno přidat malé množství čerstvého másla do hotového pokrmu. Brambory stále ve formě kaše, maso též lépe mleté nebo dobře sekané.

 Ve druhém týdnu onemocnění je nutno ještě ze stravy vyloučit:  Smaženiny  Uzeniny a kořeněná jídla  Luštěniny  Živočišné tuky a majonézy  Alkohol, kávu, čokoládu, čerstvé kynuté pečivo, tučné cukrářské výrobky  Nevhodná je nadýmavá zelenina (zelí, česnek, cibule)  Z ovoce je dovoleno jablko, banány, šťáva z citrónu a pomeranče.

Zvýšenou osobní hygienou zabráníte rozšíření průjmového onemocnění na své okolí!!! 

Vypracoval/a: Bc. M. Prayerová, Bc. D. Polívková Schválil: doc. MUDr. D. Sedláček, CSc., MUDr. A. Koubová Dne: 1.12.2017 Platnost: do revize

Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň 

DIETA PŘI CHOROBÁCH JATER A ŽLUČNÍKU 

Informace pro pacienty Březen 2019 Dieta je téměř univerzální jaterní dietou, je použitelná i pro žloutenku a ostatní jaterní onemocnění. Toto je přísná dieta, kterou je nutno držet alespoň do té doby, než se stabilizují jaterní testy, pak je zpravidla možno dietu rozvolnit (dle doporučení lékaře) - rozvolněná dieta se drží alespoň 3 měsíce.

 OBECNÉ ZÁSADY  Jíst pravidelně (alespoň 5x denně)  Jíst v menších dávkách  Jídlo by mělo být čerstvě připravené  Dbát na pestrost stravy (víc než jindy)  Žádný alkohol  Žádná chemie  Žádné smažení 

ZAKÁZANÉ POTRAVINY  Alkohol (i pivo)  Čokoláda  Kakao  Smažená a pečená jídla  Tučná jídla  Tučné (tlusté) maso + husa, kachna, zvěřina  Krémy  Šlehačka  Vejce, žloutek  Tučné a pikantní sýry  Kořeněná jídla  Pepř, pálivá paprika  Maggi, sójová omáčka  Těžko stravitelná jídla  Houby  Nadýmavá jídla  Čerstvé pečivo  Nadýmavá zelenina - viz níže  Knedlíky  Potraviny obsahující konzervační činidla a barviva  Hořčice, kečup  Nakládaná masa  Nakládaná zelenina  Konzervy (masové, paštiky, pomazánky)  Sardinky, kaviár, očka  Gumový medvídci  Uzené potraviny  Uzeniny (salámy, klobásy)  Uzené ryby  Zelenina - nadýmavá nebo aromatická  Fazole, hrách, čočka  Cibule, česnek  Zelí, kapusta, květák  Zelená paprika  Okurka  Ředkvičky  Kedluben  Ovoce  Hrušky  Bobulové ovoce (hroznové víno, jahody, rybíz, angrešt, ostružiny, maliny, meloun, fíky, datle, rajče)  Jiné potraviny obsahující malé nestravitelné části  Mák  Buráky  Kokos  Müsli a cornflakes  Nápoje  !!! alkohol !!!  Černá káva  Nezředěné ovocné džusy  Tang, Vitacit a podobné koncentráty  Nápoje sycené oxidem uhličitým (s bublinkami) NEVHODNÉ POSTUPY PŘÍPRAVY JÍDEL  Smažení (fritování)  Pečení 

VHODNÉ POTRAVINY  Zelenina a ovoce - vše, co není zakázáno  Jablka  Banány  Mrkev a další Ovoce by mělo být zralé a oloupané  Masa  Telecí  Drůbeží  Ryby  Hovězí a libové vepřové  Přílohy  Brambory, bramborová kaše  Rýže  Těstoviny  Knedlíky omezeně - pouze nekynuté  Moučníky  Nákypy  Pudinky  Moučníky z piškotového těsta  Mléčné výrobky  Nízkotučné jogurty  Kyselé mléko  Málo tučné sýry  Nápoje  Černý i ovocný čaj  Minerálky  Ovocné šťávy  Nealkoholické pivo  Koření  Petrželová nať  Bobkový list, kopr  Majoránky  Červená sladká paprika  Kmín  Bazalka  Vejce - bílek  Zmrzlina - vodová 

VHODNÉ POSTUPY PŘÍPRAVY JÍDEL  Vaření  Dušení  Jíška připravená nasucho - pražením bez másla  Jídla se připravují bez tuku - do hotového jídla se přidá kousek čerstvého másla 

VOLNÁ JATERNÍ DIETA (u chronických jaterních onemocnění v klidové fázi, u pozdní rekonvalescence akutních jaterních onemocnění) Zde postačí dieta bez přepalovaných tuků, bez tučných, kořeněných jídel, bez alkoholu. Dodržovat zásady správné životosprávy. Při rozšiřování jídelníčku nový pokrm opatrně vyzkoušet, nedostaví-li se problémy, možno zařadit do jídelníčku. 

Vypracoval/a: Bc. M. Prayerová Schválil/a: doc. MUDr. D. Sedláček, CSc., MUDr. J. Váchalová Dne: 20.3.2019 Platnost: do revize

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky